Oranje – značajna i korisna agrotehnička mera

Oranje je veoma značajna i korisna agrotehnička mera. Da bi oranje dalo svoj puni pozitivni efekat potrebno je obaviti ga u pravo vreme, tj. kada je zemljište u optimalnom stanju za oranje.

Optimalno stanje zemljišta za oranje je kada je zemljište umerene vlažnosti. Ukoliko se od zemlje  u ruci može formirati grudva koja se raspadne pri udaru o tlo, zemljšte je umereno vlažno i to je optimalan – pravi momenat za oranje.

Ukoliko se prilikom uzimanja zemlje u ruku ne može formirati grudva jer se zemlja osipa, zemljište je suvo.  Ako se zemlja lepi u ruci, zemljište je vlažno.

Oranje suvog ili vlažnog zemljišta najčešće donosti mnogo više štete nego koristi.

Pozitivni efekti oranja su sledeći:

  • Nakupljanje vlage u zemljištu. Tokom zimskog perioda u oraničnom sloju nakuplja se vlaga koja je na raspolaganju biljkama i naročito je značajna kada se tokom vegetacionog perioda javi nedostatak padavina.
  • Obezbeđuje se bolja struktura zemljišta.
  • Obezbeđuje se bolja provetrenost zemljišta.
  • Poboljšava se mikrobiološka aktivnost zemljišta.
  • Ubrzava se razlaganje žetvenih ostataka njihovim unošenjem u dublje slojeve zemljišta.
  • Oranjem se primenjena mineralna đubriva unose u dublje slojeve zemljišta i pravilnije se raspoređuju po oraničnom profilu.

Jedna od bitnih mera koje teba primeniti posle oranja je zatvaranje brazde. Cilj ove mere je da se smanji izloženost površine zemljišta vetru i suncu, radi boljeg očuvanja zemljišne vlage.