Zašto testirati i pratiti pH zemljišta

Zašto testirati i pratiti pH zemljišta? pH je važan indikator za poljoprivredu: daje procenu kvaliteta zemljišta, hranljivih elemenata dostupnih za biljku, aktivnosti mikroorganizama… Jednostavan indikator, koji je ključan za pažljivo praćenje dostupnosti hranljivih elemenata usevima: kada je pH previše kiseo ili previše bazan naglašava negativne uticaje na zasađene useve i, dugoročno gledano, na prinose.

TIMAC AGRO svojim istorijskim i inovativnim rešenjima, rezultatima terenskih istraživanja, pomaže poljoprivrednicima u održavanju pH vrednosti njihovog zemljišta.

pH: mera za broj H+ jona u rastvoru. Što je pH niži (ispod 6,8), to je rastvor „kiseliji“, što je veći pH (iznad 7,2), „bazniji“ ili „alkalniji“ je rastvor. Rastvor je neutralan kada je pH oko 7. Zemljište nije izuzetak od ovog pravila: u zavisnosti od pH vrednosti, biće klasifikovano kao kiselo ili alkalno.

Neophodne elemente (Ca, Mg, P, K…) za svoj rast i razvoj biljke pronalaze u zemljištu. Međutim, nisu sva zemljišta ista, a prisustvo elemenata varira u zavisnosti od tipa zemljišta, pa čak i regiona. Čak i kada su prisutni, elementi nisu nužno dostupni biljkama, a njihova mobilnost u zemljištu takođe se mora uzeti u obzir. Sve ovo oblikuje hemijsku dimenziju plodnosti zemljišta: snadbevanje elemenata i njihovu dostupnost.

pH test daje uvid u dostupnost elemenata biljkama, a samim tim i u plodnost zemljišta, ukazujući na stepen kiselosti zemljišta. Kada je zemljište pH neutralno većina hranljivih materija neophodnih za razvoj biljaka je dostupna, dok na kiselom zemljištu hranljive materije će biti imobilisane.

Zbog toga je važno testirati pH da bismo mogli uticati na njega

Kako možemo da utičemo? Vraćanjem kalcijuma (Ca), koji je važan element za strukturu zemljišta i kompleks glina-humus. Ovaj kompleks je fundamentalan: omogućava agregaciju svih sastojaka zemljišta, a samim tim i skladištenje nekih od njih. Ova mešavina gline i humusa povezana jonima (Ca2+, Mg2+…), razmenjuje elemente sa ostatkom zemljišta, ovi elementi će hraniti biljku.

Zašto testirati i pratiti pH zemljišta?

Glineno-humusni kompleks zahvaljujući jonima fiksira elemente u svojoj strukturi i štiti ih od previše pokretljivosti (a samim tim i od gubitka). To je „rezervoar” zemljišta.

Biljke prirodno oslobađaju H+ jone. Kao takvi, oni mogu brzo da postanu većinski joni u zemljištu. Zatim se vezuju za kompleks gline i humusa, zamenjujući jone Ca2+ ili Mg2+: zemljište gubi strukturu i postaje siromašnije. Elementi koji se ne mogu vezati za glineno-humusni kompleks se ispiraju i bukvalno se „gube“. Ova pojava uvek znači i druge posledice: neki elementi postaju dostupniji i toksičniji za biljke, kao što su aluminijum (Al) ili bakar (Cu).

Ovi elementi mogu se povezati i sa važnim hranljivim elementima za biljku, koji tada postaju nedostupni. Zemljište je oslabljeno, kompleks glina-humus je ugrožen H+ jonima: ono postaje podložno eroziji. Na kraju, ali ne i najmanje važno, kiselost postaje problematična za život mikroba u zemljištu: mikroorganizmi više nisu prisutni u količinama koje su dovoljne da učestvuju u mineralizaciji.

  • Praćenje pH vrednosti daje vam prvi utisak o vašem zemljištu. Poljoprivrednici tada mogu bolje planirati neophodne radnje da vrate esencijalne hranljive materije za razvoj svojih useva, očuvaju mikroorganizme i njihovu aktivnost, i na taj način garantuju zemljištu dugoročno zdravlje.
  • Cilj popravke zemljišta je korekcija pH i vraćanje zemljištu kako nutritivne tako i gradivne elemente kao što je kalcijum (Ca). TIMAC AGRO vrši ciljane popravke dvojnom ekspertizom inspirisan prirodom. U tome je razlog inspiracije razvoja Calcimera, rešenja morskog porekla. Struktura morskih školjki Calcimera omogućava brzu i dugotrajnu popravku pH zemljišta zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma.

DA LI STE ZNALI ?

ISTORIJSKA VEZA: pH & TIMAC AGRO

TIMAC AGRO postoji od 1959. godine. Posmatrajući farmere iz Bretanje kako se bore sa kiselošću zemljišta vizionar i preduzetnik u srcu Daniel Roullier je došao na ideju da pomoću mlevenih morskih školjki obezbedi brzo dostupnu kalcifikaciju poljoprivrednog zemljišta pogotovo u zakišeljenim zemljištima Bretanje. Tako je nastala kompanija TIMAC (Traitement Industriel du Maerl en Amendements Calcaires), koja je kasnije postala TIMAC AGRO.