Kako postići maksimalnu digestiju kod šećerne repe

Izazov u ​​proizvodnji šećerne repe je proizvodnja maksimalne količine šećera po hektaru. Postoji negativna korelacija između prinosa repe i sadržaja šećera, pošto se sadržaj šećera generalno razblaži kada se prinos poveća. Višak azota kao i nedostatak mikroelemenata takođe mogu smanjiti prinos šećera. S obzirom na to da su poljoprivrednici plaćeni ne samo po prinosu već i po sadržaju šećera (digestiji), važno je postići što veći sadržaj šecera u repi.

Kao i za sve useve, fotosintetička aktivnost je pokretač rasta šećerne repe i direktno utiče na kvalitet šećerne repe. Fotosintetička aktivnost koja se obavlja u zelenim delovima biljaka direktno dovodi do proizvodnje glukoze. Šećer se skladišti u korenu u obliku saharoze, koji je napravljen od molekula glukoze i molekula fruktoze. Stoga je stimulacija fotosintetičke aktivnosti od rane faze razvoja biljaka, neophodna za postizanje visokog sadržaja saharoze.

Sadržaj šećera je takođe povezan sa karakteristikama sorte. Pokazalo se da sorte imaju različite sposobnosti da proizvode šećer, a da one koje imaju veći sadržaj šećera imaju manje parenhimskih ćelija, a samim tim i veći udeo jedinjenja ćelijskog zida. U skladu sa tim, sorte sa visokim sadržajem melase takođe su pokazale visok sadržaj šećera (Beiß, 1989; Hoffmann et al., 2005). Sadržaj melase je zbir parametara definisanih rastvorljivošću i obuhvata nerastvorljive sastojke korena, koji su pretežno jedinjenja ćelijskog zida (celuloza, hemiceluloza, pektin i lignin) (Hoffman et al, 2010). Sadržaj šećera i melase su blisko povezani jer sadržaj šećera ne prevazilazi količinu koju ćelija može da uskladišti, u odnosu na njene komponente ćelijskog zida. Dakle, što je veći broj ćelija, to je veća količina melase (komponenti ćelijskog zida), a veća je i količina šećera (Hoffman i Kenter, 2018.)

TIMAC AGRO tehnološka rešenja napravljena su tako da stimulišu deobu ćelija, što dovodi do boljeg razvoja korena. Ove tehnologije su takođe efikasne i u povećanju fotosintetske aktivnosti. Na ovaj način se povećava sadržaj šećera u šećernoj repi i ukupan prinos. (Hofman et al., 2005.)

TIMAC AGRO tehnologije mogu stimulisati razvoj korena, deobu ćelija i fotosintetičku aktivnost šećerne repe. ↗ U proseku ispitivanja su pokazala povećanje prinosa šećerne repe za 6,7% bez gubitka sadržaja šećera. Za primenu ovih tehnoloških rešenja i preporuke đubrenja šećerne repe obratite se lokalnom TIMAC AGRO stručnjaku da saznate kako možete povećati svoj prinos i imati ekstra slatku repu!
Kao u PP BAČKA SIVAC! Pogledajte: