Precizna ishrana biljaka

U prošlosti je proizvođačima bilo teško da naprave korelaciju između agrotehničkih mera, prinosa i varijabilnosti u pogledu kvaliteta zemljišta. To ih je ograničilo na izradu najefikasnije strategije u pogledu ishrane biljaka, kako bi se povećala produktivnost.

Primenom usluge „ Precizna ishrana biljaka “ Timac Agro Balkans optimizujemo jednu od najvažnijih agrotehničkih mera i na taj način ostvarujemo siguran i isplativ prinos na duži rok.

Usluga je zasnovana na principu optimizacije ishrane biljaka na nivou proizvodne parcele. Da bi se omogućila optimizacija, potrebno je utvrditi varijabilnost svake proizvodne parcele pojedinačno. U tu svrhu se koristi niz naprednih tehnologija koje nam omogućavaju da objektivno prikupljamo i analiziramo podatke o parceli.

Elektromagnetna provodljivost

Proces počinje mapiranjem proizvodne parcele pomoću EC uređaja. To je elektromagnetni uređaj koji radi na principu elektromagnetne indukcije (EMI) bez kontakta sa zemljištem. Elektromagnetna provodljivost zemljišta (EC) je merenje koje je u korelaciji sa svojstvima zemljišta koja utiču na produktivnost useva, a to su: tekstura zemljišta, kapacitet razmene katjona u zemljištu (CEC), kapacitet vode u zemljištu, nivo organske materije, salinitet, dubina zemljišta, itd.

Satelitski snimci

Drugi korak je utvrđivanje varijabilnosti (diverziteta) stanja biljne kulture na proizvodnoj parceli. Analizom multispektralnih satelitskih snimaka dobijaju se  objektivni podaci o stanju biljne kulture tokom vegetativnog perioda na proizvodnoj parceli. Na osnovu ovih analiza moguće je uočiti određene razlike u pogledu stanja biljne kulture na proizvodnoj parceli.

Kreiranje menadžment zona

Podaci o zemljištu i biljnoj kulturi se prostorno analiziraju, ukrštaju i vizualizuju u vidu mapa, kako bi se dobile ujednačene zone po svojim svojstvima na proizvodnoj parceli. Zone pokazuju ujednačenost u pogledu interakcije između zemljišta i biljaka. Veličina jedne zone zavisi od ujednačenosti zemljišta i ekonomske isplativosti. Što je proizvodna parcela veća, može se očekivati I da je njena neujednačenost veća, a samim tim se može očekivati veća ekonomska isplativost.

Uzimanje uzoraka

Nakon utvrđivanja zona, pristupa se uzorkovanju zemljišta u svakoj zoni. Uz pomoć GPS-a vozilo sa uređajem za uzorkovanje uzima uzorke na projektovanim pojedinačnim tačkama. Svaka zona ima od 20 do 25 pojedinačnih uzoraka na osnovu kojih se pravi prosečan uzorak. Prosečni uzorci se zatim šalju u laboratoriju na hemijsku analizu.

Laboratorija

U laboratoriji se rade sledeće analize zemljišta:

pH vrednost zemljišta (u vodi i KCl), sadržaj kalcijum karbonata, sadržaj organske materije, sadržaj ukupnog azota, lako dostupan sadržaj fosfora i lako dostupan sadržaj kalijuma. Na osnovu rezultata ovih analiza izrađuju se mape hemijskih analiza. Ove mape nam takođe pomažu da razumemo prostornu distribuciju vrednosti hemijske analize zemljišta na proizvodnoj parceli – u kom delu parcele postoji eventualno višak ili manjak određenog elementa.

Preporuka

Preporuku za primenu sredstava za ishranu bilja daje stručni tim kompanije Timac Agro Balkans u konsultaciji sa poljoprivrednim proizvođačem. Pregledom svih raspoloživih podataka kreira se mapa varijabilnih normi primene sredstava za ishranu bilja. Mapa sadrži podatke o tačnoj količini i to na tačnoj lokaciji proizvodne parcele na koju treba da se primeni. Isporučuje se poljoprivrednom proizvođaču u formatu koji odgovara njegovoj poljoprivrednoj mehanizaciji (GPS navigatoru, rasipaču, itd.).

Precizna ishrana bilja Timac Agro Balkans 2018 – YouTube