XX Međunarodna konferencija suncokreta – Servis precizne ishrane bilja, mapiranje i analiza zemljišta

Učestvovovali smo na XX Međunarodnoj konferenciji o suncokretu, gde smo predstavili naš servis za preciznu poljoprivredu.

Zbog posledica klimatskih promena i neizvesnosti prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji, precizna ishrana bilja postaje sve popularnija među proizvođačima. Ovaj servis podrazumeva optimizaciju đubriva.

Razlog je pre svega što ovih dana svedočimo rastu cena inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, naročito cenama đubriva, i ovaj servis je itekako našao svoju ulogu u optimizaciji kompletno cele poljoprivredne proizvodnje“, istakao je kolega Brunet i dodao da servis podrazumeva primenu različitih tehnologija.

“Sve je u cilju što boljeg razumevanja proizvodne parcele poljoprivrednog proizvođača, a time i sa takvim ulaznim podacima, davanjem optimalne preporuke na nivou svake parcele“, kaže i ističe da smo se pozicionirali na tržištu kao jedan od lidera u prezentaciji i primeni ovakvog servisa.

Agrohemijska analiza nije dovoljna

Primećeno je za ovih 16 godina da klasična agrohemijska analiza zemljišta nije pokazala dovoljne rezultate i željene prinose upotrebom, ne samo naših đubriva, nego bilo kojih, istakao je naš tehničko stručno savetnik Milan Svilar.

Ni jedna parcela nije uniformna. Velika je razlika i u mehaničkom sastavu, i u agrohemijskoj analizi. Jednostavno, kada smo počeli da radimo servis precizne poljorivrede, dokazalo se da je ogromna varijabilnost u jednoj parceli, bila ona od dva ili 200 hektara“, kaže Svilar.

Posedujemo dva vozila i svako vozilo ima po jednu sondu, za agrohemijsku analizu i jednu za elektromagnetnu provodljivost zemljišta.

“To je ono što se u ovoj i prošloj godini pokazalo kao vrlo dobra stvar, pogotovo što su inputi jako poskupeli, đubrivo, nafta i hemija. Đubrivo koje se nekada primenjivalo, više se ne primenjuje. Ovo je 21. vek, pratimo nove trendove i videli smo jako dobre rezultate primenom našeg servisa precizne poljoprivrede“, kaže Svilar i dodaje da imaju sve više korisnika i da se nada da će ih u budućnosti biti sve više.

XX međunarodna konferencija suncokreta Timac Agro Balkans – YouTube