Zapadna Srbija – Timac priča o malinama

Iskustvo sa terena našeg komercijalste Marka Jovanovića:

Teren zapadne Srbije je pretežno brdsko-planinski sa malim udelom ravničarskog terena. Kao takav, pogodan je za proizvodnju voća. Tokom godina, najzastupljenije voćne vrste su malina i kupina, u manjoj meri šljiva. U TIMAC AGRO Balkans sam zaposlen manje od dve godine. Moj prvi posao u oblasti poljoprivredne proizvodnje i ishrane bilja je bio posao u TIMAC-u. Najvažnije je steći poverenje proizvođača. Obzirom da se i sam bavim poljoprivrednom proizvodnjom, brzo smo se sporazumeli.

   

 

Nakon prvog koraka i upoznavanja, prešli smo na rešavanje konkretnih problema kojih je bilo mnogo u procesu proizvodnje. Svi potencijalni problemi i svi propusti u proizvodnji bili su mi dobro poznati jer ih već godinama rešavam na sopstvenom imanju.

Već godinama koristim Timac Agro proizvode na sopstvenom zemljištu i nije bilo sumnje u uspeh. Geografski položaj terena je takav da se nadmorska visina kreće od 180 do 1180 metara, tako da problemi proizvodnje nisu isti. Jedan od najvećih problema su kisela zemljišta, pa je zbog toga znatno otežana apsorpcija hranljivih materija, pa je primena poboljšivača zemljišta dala zapažene rezultate.

Nakon implementacije TIMAC proizvoda u oblastima gde oni ranije nisu bili poznati pa samim tim i nisu korišćeni, ostvarili smo povećanje prinosa i do 50%, što je direktno dovelo do povećanja broja kupaca. S obzirom na eksponiranost sela i veliku udaljenost između proizvođača i njihovih zasada, svakodnevno ulažem mnogo truda i vremena u ovaj posao i na taj način gradim lojalan odnos sa kupcima. Ako se uzme u obzir da je proizvodnja na nivou jednog gazdinstva mala i obimna, da bi se postigli rezultati i ciljevi, potrebno je svakodnevno obilaziti veliki broj proizvođača, pa često imamo slučaj da svi poljoprivrednici prepoznali kvalitet i postali korisnici TIMAC AGRO proizvoda. Ono što me motiviše  je osmeh na licu zadovoljnih kupaca, zahvalnost na savetima i vremenu provedenom sa njima, oni koji su naučili nešto novo, unapredili proizvodnju i tako sebi olakšali život.